niedziela, 6 maja 2012

Makaron z sosem pomidorowym (gęstym)



Makaron z gęstym sosem pomidorowym jest jednym z pierwszych dań, które miałam odwagę skomponować sama. Nie jest ani trudne ani pracochłonne, choć do ekspresowych nie należy. Pomysł na nie powstał w momencie, kiedy wszystkie dostępne w sklepach gotowe sosy pomidorowe nie spełniały moich oczekiwań. Od tego momentu zaczęłam ograniczać korzystanie z półproduktów stawiając na naturalność i samodzielne wykonanie wychodzącego z mojej kuchni jedzenia.


Smakowało nie tylko mi, a najlepszą recenzję dostałam od szwagra, który stwierdził , że już samym zapachem a następnie smakiem mówi : naturalnie pyszne!


Potrzebuję:
pomidory w puszce (1 op.)
makaron spaghetti ( w zależności od pojemności żołądków konsumentów)
czosnek (4 ząbki)
zioła prowansalskie ( 2-3 szczypty)
bazylia ( ok.10 listków)
oregano (5-8 listków)
sól (płaska łyżeczka)
mielona papryka czerwona słodka (2 łyżki)
pieprz czarny (2 szczypty)
bulion wołowy ( 1 kostka)
mąka (łyżka)
woda (szklanka)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
masło (2 łyżki)


Do dzieła!
Rozgrzewam oliwę z masłem na patelni lub w rondlu.
Dodaję masło, ponieważ dzięki temu oliwa lepiej znosi obróbkę termiczną. Można wymiennie zastosować olej. Dodaję mąkę. Gotuję wodę, ciepłą zalewam kostkę rosołową. Mieszam i wlewam do rondla. Odstawiam.


Pomidory z puszki łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i oregano. Ułatwić tą czynność powinien blender lub inny robot kuchenny tego typu. Dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę. Nie sugerowałabym się do końca ilościami , które wcześniej podałam. Każdy wie jaki sos pomidorowy lubi najbardziej – łagodny, ostry, mniej lub bardziej wyrazisty.


Pomidory wrzucam do rondla i mieszając doprowadzam do zagotowania. Gotuję ok.2 minut.




… i gotowe!

2 komentarze: