Spaghetti bolognese
Jeśli dwa miesiące temu dostałeś w prezencie od Rodzicielki paczkę żywieniową, zawierającą dużą ilość kotletów mielonych, które po trzech dnia ci się znudziły i wylądowały w zamrażarce, zawsze możesz przygotować takie kotlety w formie spaghetti bolognese!
Idealnie by było, gdybyś w tym samym czasie posiadał w lodówce kawałek starej kiełbasy typu grillowa, śląska, zwyczajna - dodana do naszej potrawy niesłychanie wzbogaci jej smak i nada niepowtarzalny aromat :)
Potrzebujemy:
mrożone kotlety mielone ( koniecznie domowej roboty)
kawałek kiełbasy
1/2 lub 1 cała cebula
olej ( do smażenia )
sos pomidorowy w słoiku z pobliskiego spożywczaka
makaron ( nie wybrzydzamy, jaki jest - jest dobry )
Cebulkę kroimy w kostkę, dusimy chwilę na patelni. Dodajemy mięso, które także należy wcześniej rozdrobnić. Całość smażymy, na wolnym ogniu, tyle ile trzeba.
Wcześniej należy pamiętać o zakupie sosu pomidorowego w słoiku w pobliskim sklepie spożywczym - jeśli tego nie zrobisz, pozostaje ci koncentrat pomidorowy z wodą, jeżeli i tego nie masz, cóż.... wyobraźnia :)
Jeśli posiadamy wspomniany sos pomidorowy, jest to dobry moment aby wlać go do farszu i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty. Makaron ( nie ważne jaki, jakikolwiek masz w szafce, ten z zupek chińskich też może być ) należy ugotować al dente. Makaron mieszamy z sosem. Doprawiamy za pomocą soli i pieprzu czarnego.
I gotowe! W naszej kuchni nic się nie zmarnuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz